Användningen av anabola steroider stimulerar tillväxten av propionibacterium acnes, vilket ökar chansen att utveckla akne. Forskare i Iran upptäckte detta och vi skrev om det nyligen. Men efter att ha grävt upp en gammal studie gjord av hudläkaren Csaba Kiraly gjorde 1988, anser vi att detta inte är hela historien. Denna studie antyder att steroider använder förändringar Propionibacterium acnes från vanliga finnbakterier till frodiga aknebakterier.

Studie
Propionibacterium acnes
Kiraly tog små prover av hudvävnad från pannan och baksidan av 7 manliga kemiska kroppsbyggare och extraherade bakterierna från dem. Forskaren tog Celta de Vigo Tröja prover strax innan de startade en cykel av steroider [vecka 0], halvvägs genom kursen [vecka 4] och den sista dagen [vecka 8].

Studie
Forskarna testade 20 manliga studenter, som alla hade gjort styrketräning i ett par år. De sätter männen genom sina steg med benträningsövningar: knäböj, dödlyft och split-squats.

Doserna – i mg per dag – visas nedan. Enligt samtida standarder är doserna blygsamma. Trots detta skilde sig effekterna på mager kroppsmassa och fettprocent inte mycket från effekterna som steroider användare rapporterar idag.

Kiraly fann Cruz Azul Tröja totalt 44 olika stammar av propionibacterium acnes – plus 2 stammar av Priopionibacterium Avidum. I sitt laboratorium mätte han sedan aktiviteten Sanfrecce Hiroshima Tröja hos ett antal bakteriefenzymer som kan vara involverade i utvecklingen av akne.

Resultat
Till att börja med Kiraly tittade på Lipase, ett enzym som delar fett i fettsyror och glycerol. Propionibacterium acnes använder det enzymet för att göra miljön så surt att andra, godartade bakterier inte kan överleva. Kiraly fann inga statistiskt signifikanta effekter av steroidernas användning på detta enzym.

Kiraly fann statistiskt signifikanta effekter av steroider användningen på enzymet hyaluronidas. Det enzymet gör fibrerna i bindväv smälta och permeabla. Propionibacterium acnes använder hyaluronidas för att bädda in sig i huden.

Figuren ovan visar att Propionibacterium acnes började producera mycket mer hyaluronidas under steroidcykeln. Det innebär förmodligen att bakterierna kan tränga in mycket djupare in i huden, bilda nya kolonier mycket lättare och är mycket mer utmanande att bekämpa.

Slutsats
När du läser mellan linjerna kan du se att Kiraly misstänker att effekten han upptäckte spelar en roll i utvecklingen av akne när du använder steroider. Han är dock inte helt säker – han kunde inte skapa en relation mellan förbättrad aktivitet av hyaluronidas och faktisk akne. Men det kan bero på det lilla antalet ämnen i hans experiment.

Kiraly undersökte inte hur steroider inducerar Propionibacterium acnes att börja producera mycket mer hyaluronidas.